Hoe word ik piloot?
Om een ballon te mogen varen heb je een brevet nodig. In Nederland kennen we twee brevetten, het Balloon Pilot License [BPL] en het Commercial Pilot License [CPL (FB) ]. FB staat voor Free Balloon. Voor beide brevetten geldt dat je een examen aflegt in theoretische kennis, vervolgens een praktijkexamen aflegt en medisch geschikt bevonden bent.

Ballon Pilot License [BPL]
Het BPL is een brevet dat volstaat voor het uitvoeren van niet-commerci‘le ballonvaarten met ten hoogste vier personen aan boord. Met een BPL mag je dus geen betalende passagiers vervoeren en de inhoud van de ballon mag ten hoogste 3000 m3 bedragen. Een ballon van deze grootte is doorgaans in staat om vier personen (inclusief de piloot) te vervoeren.
De kennis- en ervaringseisen voor het verkrijgen van het BPL zijn zeer op de praktijk gericht. De indruk bestaat dat veel ballonvaarders hun carrière beginnen met het behalen van het BPL.

Commercial Pilot License [CPL]
Met dit brevet mag je betalende passagiers vervoeren, commerciële ballonvaarten dus. Het kennisniveau is vergelijkbaar met het Private Pilot Licence (PPL) in de sportvliegerij. Afhankelijk van de ervaring mag je na het behalen van het CPL(FB) op steeds grotere ballons varen. Voor het verkrijgen van deze ‘type-ratings’ leg je telkens wel een praktijkexamen af.
Nederland kent geen gestructureerde ballonpilootopleiding of school. Je begint de opleiding voor het theoretisch deel voor het ballonbrevet met het volgen van een cursus theorie aan een vliegschool alsof je een opleiding voor het eerdergenoemde PPL volgt. Je legt ook de examens af in die vakken, aangevuld met het vak Ballonvaren.
De leerstof voor het theoriegedeelte over Ballonvaren is te vinden in het Flightmanual van de ballonfabrikanten.

Praktijkexamen
Alvorens je een praktijkexamen mag afleggen moet je eerst voor je volledige theorieexamen geslaagd zijn en medisch goedgekeurd. Daarnaast moet je tenminste 16 uur praktijkinstructie hebben gehad en een solovaart hebben gemaakt.
Omdat er geen school of opleiding voor ballonvaarder bestaat, kun je het beste contact met een ballonvaarder zoeken die je wil opleiden.
Deze ballonvaarder moet overigens wel bevoegd zijn om instructie te geven!
Over de kosten van een opleiding tot ballonvaarder valt weinig te zeggen. Elke instructeur heeft zo zijn/haar eigen tarieven.
Het is dan ook zeker aan te bevelen om de tijd te nemen voor een gedegen oriëntatie en vooral goede afspraken te maken.
Bovenstaande informatie is afkomstig van de KNVvl website